Com vam veure al post ‘Vi i art: el Cinema’, quan traspassa la gran pantalla el vi també és capaç de protagonitzar històries d'amor o drames familiars capaços d'enganxar qualsevol desentès del tema. Però, a més dels metratges, el vi també sap xopar molt bé el paper. La literatura, un altre dels grans entreteniments de la humanitat, també sap compartir el seu protagonisme amb el raïm i el món de la viticultura.
Diuen que com millor és un llibre, millor sabrà el vi amb què acompanyem aquest enriquidor passatemps, i viceversa. Perquè si ja resulta deliciós acompanyar una bona novel·la amb una bona copa de vi, encara ho és més si la novel·la en qüestió el té com a personatge important.
A continuació us oferim una selecció de novel·les on el vi compleix un rol fonamental.
1. ‘El fill de la vinya’, de Carles Clavijo. Comencem la nostra llista amb un autor espanyol. Clavijo situa l'acció a la Rioja de finals del segle XIX i la crisi que va arrasar les vinyes d'aquestes terres. Miguel, el protagonista de la història, és un jove el desig del qual és elaborar un bon vi, enèrgic i amb cos, veient-se obligat a superar tot allò que es posa en contra, com l'amor que sent per una dona per a ell inabastable o l'enorme barrera que suposarà enfrontar-se a l'home més poderós de la zona.
2. ‘El celler’, de Noah Gordon. I seguim a Espanya, concretament a Catalunya. Per a aquesta novel·la de ficció dramàtica, Noah Gordon crea el personatge de Josep Álvarez, un viticultor que es veu obligat a fugir a la França de finals del segle XIX per culpa de la Guerra Civil entre carlins i liberals que sacsejava el país. Al Laguedoc, Josep coneix l'art de l'elaboració del vi per part d'un viticultor francès. Temps després, decideix tornar al seu país per emprendre l'aventura de crear el seu propi celler.
3. ‘El raïm de la ira’, de John Steinbeck. Ambientada a la dècada dels trenta, època en què els Estats Units pateixen una gran crisi econòmica després del crac del 29, narra les dificultats de la família Joad en el seu èxode des d'Oklahoma cap a Califòrnia a la recerca de millors condicions de vida, un procés de migració pel qual els petits productors agrícoles eren expulsats de la seva terra per canvis en les condicions d'explotació i es veien obligats a viatjar a aquest estat, on el tipus d'agricultura requeria mà d'obra durant la collita. Compta amb la seva pròpia versió cinematogràfica.
4. ‘La guerra del vi’, de Don i Petie Kladstrup. Per als amants de les històries anònimes de la https://www.casadellibro.com/libro-la-guerra-del-vino-los-franceses-los-nazis-y-el-tesoro-mas-gran-de-de-francia/9788497772761/1084088, aquesta novel·la narra les peripècies de viticultors i amants del vi que van idear tot tipus de tècniques per salvaguardar les seves preades ampolles del saqueig dels nazis.
5. ‘La sang de la vinya’, el nom que rep la sèrie de Jean Pierre Alaux i Noel Balen. Aquesta sèrie té com a protagonista l'enòleg i detectiu Benjamin Cooker i està formada pels llibres ‘Mort entre les vinyes’, que narra el misteriós assassinat d'un matrimoni vell que van treballar tota la vida a la verema per al vi blanc més famós del celler Château d'Yquem; i ‘La misteriosa ampolla de Petrus’, que ens apropa a l'interessant món dels vins i ens explica, de manera humorística, la investigació d'assassinats relacionats amb crims perpetrats durant la Segona Guerra Mundial.
6. ‘Una vinya a la Toscana’, de Ferenc Máté. En aquesta novel·la els protagonistes són el mateix escriptor i la seva parella Candance Máté, que farts de l'estrès que pateixen a Nova York, decideixen traslladar-se a la Toscana. Un cop allà, Máté decideix apostar pel negoci del cultiu de les vinyes. No obstant això, no serà una tasca fàcil, ja que haurà de convèncer la seva família per endinsar-se en aquesta aventura, reformar una casa de més de set-cents anys, bregar amb els toscans nadius per aconseguir unes bones terres (Montalcino, un antic monestir envoltat de potencials vinyes), i treballar mà a mà amb un equip de col·laboradors per veure el seu somni complert.
7. ‘Els ignorants’, d'Étienne Davodeau. La nostra darrera proposta és una novel·la gràfica. Disposat a aprendre de vins, Étienne arriba a un acord amb Richard Leroy, un viticultor apassionat del baix Loire, on es produeixen els blancs d'Anjou: treballarà un any en el procés d'elaboració de vins i a canvi ell li ensenyarà els trucs dels còmics. I el que sembla una idea esbojarrada, acaba sent una novel·la gràfica de lluminosa sensibilitat i aconseguida perspectiva sobre els oficis humans.
Perquè hi ha novel·les que no només s'han escrit per ser llegides, sinó també sentides (i fins i tot tastades).