ELS MITES DEL VI (II)
En els darrers anys, des que el vi s'ha convertit en una beguda en alça, i particularment des que s'han obert blocs i pàgines dedicades a aquesta beguda, el vi s'ha desmitificat i ha esdevingut un producte molt més accessible per a la majoria de gent. Però encara prevalen alguns mites que han de ser desmentits perquè tots puguem gaudir tant de les seves qualitats com de les seves propietats.
1. Els vins joves són de pitjor qualitat. Purament subjectiu. Segons la normativa de la regió on s'elabora el vi i segons la denominació d'origen, es permeten vins joves amb criança, és a dir, que alguns vins joves també poden passar el procés de criança en bótes. Com totes les varietats, entre els vins joves també en podem trobar alguns d'alta qualitat; de fet, de la llista dels 10 millors vins al nostre país, 8 són joves.
2. El color determina l’estat del vi. Fals. És cert que el color pot ser un indicatiu que el vi es trobi en mal estat, però per saber-ho i assegurar-nos-en ens hem de refiar més del nostre olfacte que no pas del sentit de la vista.
3. El vi negre marida amb carn i el blanc amb peix. Tot i que s'associa així, és fals. La fi d'un bon maridatge es basa a complementar un plat amb el vi, potenciant-ne els sabors i mantenint un equilibri entre tots dos. És cert que les carns vermelles, com ara rostits o peces cuinades a la graella, mariden millor amb un vi negre, però les carns blanques o els plats de pasta de carn també poden ser acompanyats d'un blanc de guarda. I el mateix passa amb el peix: els blaus com la tonyina casen bé amb un negre a causa del contingut de greix que tenen, de la mateixa manera que un blanc maridarà a la perfecció amb marisc o sushi.
4. Una cullera a tall de tap. En molts llocs hi ha la creença que, introduint una cullereta dins el coll d'una ampolla de cava oberta, el gas es conservarà a dins, mantenint les propietats efervescents de la beguda. Encara que sigui un costum molt arrelat a moltes llars, la veritat és que no té cap ús, ja que el gas desapareix de totes maneres. Quan obrim una ampolla d'aquest tipus, el millor és beure'ns-la com més aviat millor, o guardar-la a la nevera ben tapada, ja que el fred ajuda una mica a mantenir el gas.
5. Els escumosos, com més freds millor. Una cosa és com el consumidor està acostumat a beure's una copa de cava o xampany, i l'altra, la temperatura recomanada per consumir-ho. És cert que, a les etiquetes o notes de tast, es recomana servir aquestes begudes a una temperatura no superior a 6ºC, però tampoc menor. Això té una explicació lògica, i és que els líquids exposats a temperatures massa baixes perden les qualitats organolèptiques a més de ‘matar’ la bombolla i la possibilitat de poder canviar l'estructura de la beguda... això si l'ampolla no es trenca abans.