LA FÓRMULA DEL VI
Quan volem conèixer tota la informació d'un vi en concret, solem numerar-ne totes les característiques: si es tracta d'un negre, blanc o rosat; si té criança, si és un gran reserva o, per contra, es tracta d'un vi jove, i molts altres aspectes. Però una de les seves característiques principals, a més del tipus, és saber si es tracta d'un vi monovarietal o si conté més d'una varietat de raïm, és a dir, és un cupatge.
Monovarietals vs Cupatge
Els monovarietals són aquells vins que, com el nom indica, han estat elaborats a partir d'una única varietat de raïm. Els vins amb cupatge, en canvi, són el resultat de la combinació entre dos o més tipus de raïm. L'avantatge que tenen els vins monovarietals davant dels consumidors rau en la senzillesa del seu sabor, que resulta molt més fàcil de reconèixer i, per tant, de degustar. A més, se'ls considera la màxima expressió del terroir d'una denominació.
Tot i això, molts cellers han obviat decantar-se per l'elaboració de vins monovarietals a causa de la competitivitat, cada vegada més forta, dins d'un mercat estandarditzat com és el del vi. Per aquest motiu, no és intel·ligent posar-se limitacions a l'hora d'elaborar un vi quan poden conjugar diferents tipus de raïm que potencien les qualitats individuals, sinó més aviat al contrari. A cada zona es pot triar, entre les varietats existents, aquelles que es combinen millor per aconseguir el resultat esperat, elaborant cada tipus per separat per obtenir el punt òptim de maduresa i aconseguir el vi desitjat per al seu posterior cupatge.
Així, encara que els monovarietals resultin molt menys complicats al paladar, són vins més previsibles i saturen abans. En canvi, els vins amb cupatge solen ser una mica complexos, harmònics i sense monotonia. El seu valor rau en la barreja de raïms de diferents varietats els components de les quals han estat estudiats anteriorment per trobar la proporció exacta de quantitat que cadascuna ha d'aportar en l'elaboració del vi, amb l'objectiu de potenciar les seves virtuts individuals entre si.
Tipus de monovarietals
Les varietats de raïm més usades a l'hora d'elaborar un vi monovarietal són el Cabernet Sauvignon, el Merlot, la Syrah, el Chardonnay o el Riesling, entre d'altres. Això és perquè tenen unes característiques fàcilment diferenciables les unes de les altres i poden adaptar-se a diferents gustos, satisfent així un primer desig comercial per part dels cellers d'oferir vins senzills i alhora saborosos.
A banda d'aquests raïms més ‘simples’, hi ha altres varietats que per si soles aporten un caràcter diferencial sense la necessitat de barrejar-les amb altres tipus, ja que doten el vi d'una personalitat peculiar. Destaquen varietats com el Verdejo, el Sauvignon Blanc, l'Ull de llebre o el Cabernet Sauvignon.
Tipus de cupatge
Hi ha dues maneres de fer un cupatge: aquells que s'elaboren a partir de la barreja de diferents varietats de raïm per obtenir un resultat més complet i personalitzat –fins i tot amb raïms del mateix cep, però de característiques diferents–; i el que es duu a terme quan s'utilitza una mateixa varietat de vi en què l'envelliment no s'ha dut a terme de la mateixa manera en tot el volum, ja sigui pel tipus de bóta o per la durada del seu període, tant en fusta com en ampolla. És clar que el cupatge és sempre un risc que exigeix un alt nivell de coneixement dels diversos tipus de raïm usats, així com també requereix molta experiència perquè el resultat sigui més ric en matisos, qualitats i sabor que el que tindria un monovarietal de la mateixa procedència.