LA FESTA DE LA VEREMA DE RAIMAT
Fa tot just un mes que la verema a tots els cellers espanyols s'ha donat per acabada. Aquest procés, que s'allarga durant diverses setmanes depenent de les condicions climàtiques i de la quantitat de fruit que cal extreure, culmina amb la selecció dels millors raïms, que, alhora, simbolitzen l'èxit d'una campanya de recol·lecció que té a veure amb la cura dels ceps en relació amb el cicle de la verema, que es repeteix cada any.
Raimat és un celler conegut per ser de les primeres de tot Europa a començar la verema, doncs encara que allò habitual és iniciar la temporada a principis de setembre, a Raimat comença a principis d'agost. La collita es realitza manualment i a la nit, fet que garanteix la frescor i conservació de les propietats del fruit. Amb l'objectiu de commemorar la seva història i celebrar l'èxit d'una verema que, any rere any, garanteix l'excel·lent elaboració dels vins, Raimat celebra la Festa de la Verema.
Els orígens
La festa de la Verema de Raimat troba els seus inicis al 1988. No obstant, va ser molt abans, a partir dels anys trenta, quan es va començar a veremar el raïm de la propietat. Això no només va simbolitzar l'inici de l'elaboració dels vins, sinó que també va suposar el descobriment d'un gran problema: els conills, que es menjaven els brots de les vinyes.
Amb l'objectiu de frenar la plaga d'aquests animals així com les destrosses que podien arribar a ocasionar a llarg termini als seus ceps, es va estimular la caça de conills als pobles veïns, fins al punt que es va fer famós un plat anomenat "conill a la Raimat". En no ser suficient aquesta mesura, es va introduir una mena de serp australiana inofensiva per als humans, de les quals actualment encara se'n poden trobar exemplars que s'han aclimatat.
La celebració
Arran d'aquest fet, Raimat celebra la Festa de la Verema al mes de setembre. A la festa, els convidats preveuen l'èxit d'una verema magnífica amb els vestits tradicionals d'època. Entre els molts actes que es duen a terme, se celebra el concurs de ‘piada’ o petjada del raïm i es presenten els vins joves de l'any, amb el seu posterior procés de tast del most. També es representa l'acte teatral de la Serp i els conills, amb una enorme serp de cartró i metall que commemora la introducció a Raimat d'aquestes serps australianes per frenar la plaga de conills.
Així que ja sabeu, si voleu gaudir d'una festa tradicional i commemorativa, alhora que visitar una de les finques vitivinícoles més grans del territori, en teniu prou amb anar als cellers Raimat.