DESCOBRINT LA D.O. COSTERS DEL SEGRE
Talarn, a prop de Tremp, és on. Raül Bobet és qui. I el què és el celler Castell d'Encús. Un somni fet realitat a més de mil metres d’alçada. Cinc vins que van més enllà d'una experiència, fruit d'una il·lusió i resultat d'una passió.
El celler Castell d'Encús (DO Costers de Segre) contempla des de la seva particular talaia la realitat d'un clima canviant tot buscant minimitzar el seu impacte sobre la vinya. Almenys aquest era l'objectiu primigeni de Raül Bobet quan el 2001 va iniciar una nova aventura vitivinícola. Amb un llarg recorregut en el món del vi a l'esquena –va estudiar i treballar en cellers dels Estats Units–, Bobet va trobar la inspiració en aquest particular enclavament al que considera un projecte de vinya, més que de celler, i on aconsegueix la frescor i el caràcter que distingeixen els seus vins muntanyencs.
L'aventura pirinenca
Un repte. Aquesta potser és la millor paraula per definir allò que Bobet va veure als terrenys on avui creixen les seves vinyes. La finca, que cultiva un ventall molt ampli de vinyes, s'estén per un total de 95 hectàrees de sòl calcari custodiades per una frondosa massa boscosa. A prop d'elles, a l’aguait, hi ha l'ermita romànica del segle XII, ara restaurada pel mateix Bobet i convertida en Sala de Tastos, i les antigues estances dels frares que residien a la zona.
A les altures, un altre dels grans amors de Bobet és el clima. Encara que traïdora i imprevisible, la climatologia d'alta muntanya afavoreix la maduració aromàtica del raïm, que permet als diversos tipus de fruits aportar i garantir-ne les qualitats respectives. Per això, ha d'existir un equilibri entre altitud i exposició solar absoluta per evitar l'acidesa intensa del raïm i garantir-ne la dolçor.
El vi que neix de les pedres
Un dels factors decisius que, sens dubte, van impulsar Bobet a emprendre aquesta aventura d'altura (a part de l'indiscutible encantament que produeixen les vistes), van ser els set trulls excavats a la seva pedra mare, que l'esperaven inalterables malgrat el pas del temps. Els trulls, una de les meravelloses empremtes que els monjos hospitalers van deixar al seu pas, van encendre la bombeta de l'enòleg: elaboraria els seus vins aprofitant aquelles tines mil·lenàries, aconseguint així un toc especial per a cadascun i que, a més, el diferenciaria dels seus competidors.
Encara que alguns vins es fermenten en tines de fusta o acer inoxidable, els trulls atorguen un segell molt particular als productes d'Encús. Abans de descansar a les bótes, el raïm es recull manualment i es diposita en petites caixes de 10 quilos. Després es trasllada al celler, on se selecciona a mà per ser transportat als trulls. I és en aquest moment quan es produeix una de les imatges més encantadores de tot el procés: a causa dels desnivells naturals del terreny, s'organitza una cadena humana d'uns 50 metres per dipositar els fruits als trulls de pedra. Un cop plens, es premsen amb els peus amb l'objectiu d'ajudar a arrencar la fermentació.
Per evitar la seva oxidació, es va idear un sistema senzill que consisteix a tapar bé els dipòsits amb capes de plàstic, impedint l'entrada d'insectes o aigua de pluja, i en afegir-los-hi anhídrid carbònic dos cops al dia per evitar alteracions durant la fermentació. I és que els trulls de pedra no només serveixen com a magnífiques bótes naturals, sinó que, a més, proporcionen llevat autòcton i sense contaminació al vi i aporten a la varietat blanca una oxidació controlada, i al negre, unes notes molt característiques de sotabosc.
Del raïm al paladar
El resultat d'un vi no només ve determinat pel clima o pel procés d'elaboració, sinó que també depèn del treball de l'enòleg. Amb les seves plantacions, més foranes que no pas autòctones, Bobet vol demostrar que, amb la climatologia i els tractaments adequats, es poden fer vins realment interessants.
A Encús s'elaboren cinc tipus de vins diferents les característiques principals dels quals semblen d'un altre lloc, potser per les radiacions solars intenses, el fred nocturn o les nevades a l'hivern, a les quals els fruits que els donen cos estan exposats. Bobet cuida el més mínim detall perquè raïm, terra i filosofia quedin gravats en els seus productes darrere de la màxima qualitat, obtenint el que ell mateix denomina ‘vins de muntanya’.
El vi blanc Ekam, per la seva part, està elaborat amb raïms de gran casta, els Riesling francesos, capaços de transportar els nostres sentits al seu país d'origen. Les seves vinyes estan plantades a la zona més alta i freda de la finca, on els fruits es poden desenvolupar amb més qualitat.
I, recuperant la màgia dels trulls, trobem el Quest, el primer vi negre la fermentació del qual s'ha desenvolupat en la seva totalitat als trulls de pedra. Amb un cupatge de quatre varietats de raïm perfectament sincronitzats, el Quest conjura frescor i qualitat, fent-se ressò de la màxima extracció varietal dels fruits que el componen.
L'altre gran vi blanc del celler és el Taleia. Fortament personalitzat per la varietat Sauvignon blanc, el Taleia representa el projecte de Bobet d'elaborar un vi blanc com cap a Espanya, fugint de les estridències i independentment dels gustos imperants dels consumidors. Gràcies a la seva acidesa, es conserva molt bé a l'ampolla.
I finalment, hi ha el negre Thalarn, el nom del qual fa honor al poble pallarès on hi ha l'enclavament de Castell d'Encús. És un monovarietal de raïm Syrah, que s'expressa de forma molt fresca a causa de l'altitud on es troba el seu cep. Igual que tots els seus companys negres, el Thalarn es fermenta en bóta abans de la criança en fusta.
En resum, els vins de Castell d'Encús són únics, ja que s'hi barregen les característiques dels vins més septentrionals degut a l'alçada en què es cultiven les vinyes amb les qualitats pròpies dels vins mediterranis, més pletòrics de sol i amb aquest toc fruiter.
I així és com Raül Bobet aconsegueix complir el somni d'alçada. Lluitant contra el clima, aliant-se amb la natura i acceptant la tranquil·litat que ofereix l'empara dels Pirineus. Una lliçó d’humanitat en un racó ascètic.