Si vins com el Mas la Plana o el Miserere, o què dir del Pingus o L’Ermita, us semblen cars… en veure els preus d’aquestes ampolles se us posaran els pèls de punta. Són edicions especials, anyades molt antigues i rareses per les quals s'han pagat autèntics dinerals. Són, sens dubte, els vins més cars del món.
Un dels que ostenta aquest privilegi, i ja ho fa sense haver de recórrer a edicions especials, és el Château d’Yquem Està considerat potser el millor de tots els vins blancs i això té un preu; però si a això se li afegeix una anyada antiquíssima, la cosa es dispara. Un col·leccionista americà va pagar 100.000 dòlars el 2006 per aconseguir una ampolla del 1787.
Els cellers francesos ostenten un cert prestigi que, afegit al seu bon fer professional, fan que els seus vins siguin també un element cobejat. N'és un exemple un altre dels grans il·lustres d'aquest apassionant món: Rothschild. Una ampolla de tres litres, la coneguda com a Jereboam, del Château Mouton del 1945, es va alçar fins als 114.614 euros el 1997 durant una subhasta a la famosa casa Christie's de Londres.
En aquest particular rànquing hi figura també un Cheval Blanc de 1947. En aquesta ocasió, la casa Vinfolio de San Francisco va pagar 135.125 dòlars per una Jeroboam d'aquest vi, un dels dos que ha aconseguit merèixer la classificació de Classe A a la Classificació de Vins Sant-Emilion.
Més es va pagar per una altra ampolla, el contingut de la qual sobrepassa el món del vi per entrar en el del col·leccionisme històric. Es tracta d'una ampolla de Château Lafite, un altre dels grans noms de la història del vi produït pels Rothschild, del 1987. El que és particular d'aquesta ampolla és que s'especula que provenia directament del celler personal del que fou president dels Estats Units, Thomas Jefferson. El seu preu va pujar als 160.000 dòlars el 1985.
Un altre lloc d'honor en aquest llistat l'ocupa un Château Margaux el 1787. El 1989, el seu posseïdor, William Sokolin, va valorar una ampolla d'aquest excepcional vi en mig milió de dòlars. Tot i això, en un sopar organitzat pel mateix celler a l'hotel Four Seasons de Nova York, un cambrer va trencar l'ampolla en un fatal accident. L'asseguradora va pagar per ella 225.000 dòlars. És la quantitat més gran pagada mai per un vi.
I quan més puja el preu pagat per una ampolla és el moment en què els escumosos entren en escena. El primer d'ells a pujar al rànquing és una ampolla d’Shipwrecked 1907 Heidsieck. 200 ampolles d'aquest xampany van ser rescatades d'un vaixell enfonsat durant la Primera Guerra Mundial i el destinatari del qual s'especula que era el tsar Nicolau II de Rússia. El seu valor històric ha fet que s'hagin venut per 275.000 dòlars des que es van trobar l'any 1998. Aquest és, sens dubte, el xampany més car del món.