ESTEM DE VEREMA
Tot just fa una setmana que la tardor ha entrat per la porta gran. Les temperatures baixen i les nits són més fresques. Els fruits de les vinyes han acabat de madurar durant l'estiu i ara esperen pacients que algú els reculli.
Durant aquests dies de transició estacional, els cellers de la Denominació d'Origen de Costers del Segre es preparen per fer un dels processos més importants del món vinícola: la verema.
La verema de Costers del Segre sol fer-se entre els mesos d'agost i octubre. Tot depèn del grau de maduració del raïm que es vulgui, és a dir, del moment en què la relació percentual entre els sucres i els àcids del gra de raïm ha assolit el valor òptim per al tipus de vi que es vol produir.
Raimat és un dels primers cellers a realitzar la verema, i les seves vinyes solen ser les primeres d'Europa a ser veremades. Aquest any s'ha fet a la nit i de forma íntegra, cosa que garanteix la conservació de les millors aromes del fruit, a més de significar un augment en eficiència energètica, ja que la temperatura d'inici de la verema nocturna és menor que durant el dia i el most s'ha de refredar a 15ºC.
El celler Costers del Sió situat a la comarca de la Noguera, també comença la verema de les varietats Chardonnay i Pinot Noir a principis d'agost. El procés es duu a terme durant les primeres hores del dia, aprofitant les baixes temperatures i de forma manual.
Castell d’Encús, situada al municipi de Talarn, a 1.000 m d'alçada, té les vinyes més altes de la Denominació d'Origen. Va començar la verema, que es realitza manualment i en caixes petites de 10 quilos, a principis de setembre. Una de les principals característiques del celler de Castell d'Encús són els trulls de pedra del segle XII, que s’utilitzen per fermentar, on dipositen els raïms després de la verema i una vegada seleccionats. Amb aquests recipients tan antics aconsegueixen vins de més complexitat aromàtica.
Un altre celler que ha iniciat la verema a principis d'aquest mes és el Celler Vinya els Vilars que continua apostant per una verema de tipus tradicional.
De vegades, la verema es demora. És el cas del celler Clos Pons, que ha endarrerit el procés unes tres setmanes respecte a altres campanyes a causa de les pluges i d’un estiu poc calorós. Posposant la verema, aconsegueixen que el raïm estigui molt sa i amb una maduració molt bona.
La campanya de la verema d'aquest any promet convertir-se en la millor de, almenys, els darrers cinc anys, en concentrar-se a les vinyes fins a un 10% més de raïm i de millor qualitat gràcies a una meteorologia favorable, cosa que es traduirà en una producció que ratllarà l’excel·lència.