ENVELLINT AMB ELEGÀNCIA
Hi ha mil maneres d'elaborar un vi i, a més d'encertar amb el producte final, de vegades també aconsegueixen diferenciar-te dels competidors més directes. En aquest sentit, recordem, per exemple, els trulls de pedra del celler de Castell d'Encús, tallats fa milers d'anys pels monjos hospitalers que residien a la zona, vestigis naturals que avui dia són molt ben aprofitats per a la fermentació d’alguns dels vins més selectes que s'elaboren al celler.
Però aquesta no és l'única ni la darrera vegada que natura i vins s'uneixen per ajudar-se. I és que, després de posar punt final a la verema i als processos de selecció i fermentació dels seus vins, set cellers de la denominació d'origen de Costers del Segre submergiran algunes de les ampolles al pantà de Sant Antoni, al municipi de Tremp, a una profunditat de 40 metres, on la temperatura només supera els 10ºC i no hi ha llum en tot l'any. Les ampolles seran posades en gàbies especials per garantir-ne la conservació.
Aquesta iniciativa, dirigida per l'Ajuntament de Tremp, Salàs del Pallars, Talarn i la Torre de Capdella, està emmarcada al projecte ‘Al teu gust, aliments del Pallars’, i pretén avaluar l'evolució del vi embotellat sotmès a unes condicions concretes, en aquest cas, l’aigua. Transcorreguts set mesos, les ampolles seran retirades i es convocaran sommeliers i enòlegs per fer un tast a cegues amb l'objectiu de comparar el resultat de les ampolles submergides contra la mateixa ampolla però envellida en les condicions del celler.
El cas dels cellers de Costers del Segre no és únic, atès que ja s'ha envellit un vi sota l'aigua abans. És el cas del celler Luis Pérez, de la DO de Cadis, que envelleix les ampolles a l'Atlàntic. El resultat és un vi que evoluciona molt lentament –molt més lentament que el seu germà terrenal–, conservant, com si s'hagués aturat el temps, en paraules del celler mateix, característiques pròpies d'un vi jove i fresc.
També hi ha un projecte, dirigit pel LSEB (Laboratori Submarí d'Envelliment de Begudes), que pren com a inspiració els enfonsaments d'antics vaixells, que després de les seves troballes als fons marins i rescatats després de centenars d'anys d'història, es van trobar ampolles als cellers de les naus que havien sucumbit per la força i el poder del mar, submergint-los fins al més profund. Gràcies a aquests descobriments aquàtics, van poder comprovar que, després de passar molt de temps al llit marí, les seves propietats s'havien conservat extraordinàriament bé, amb resultats sorprenents. Nombroses denominacions d'origen, com Toro, Somontano, Ribera del Duero o La Manxa, entre d'altres, prenen part en aquest projecte únic al món.