El vi rosat
El vi rosat
Segons els historiadors, el rosat va ser el primer vi que els homes van elaborar a l'antiguitat. Els egipcis i els grecs premsaven el raïm amb els peus i el fermentaven durant poc temps, i veneraven la brillantor i el to rosat resultant del producte final obtingut. Amb el temps, els enòlegs van descobrir que, deixant reposar el fruit amb la pell i les llavors durant més temps, s'aconseguia un vi molt més agressiu i potent tant en sabor com en aroma. El vi rosat es va convertir en negre, i durant molt de temps gairebé va caure en l'oblit.
Tot i això, a partir del segle XXI molts cellers van començar a elaborar-lo de nou. El vi rosat va començar a ressorgir una altra vegada.
Com es fa el vi rosat?
El vi rosat s'elabora amb el mateix raïm que el negre, com l'Ull de llebre o la Garnatxa; de fet, el vi rosat és un negre amb poca maceració. Per aquest motiu també se'l coneix pel nom de “vi d'una sola nit” o “vi d'un dia”. Pràcticament comparteix els mateixos mètodes d’elaboració que el vi blanc; l'única diferència és que en el vi rosat es fan servir mosts rovells i mosts primeres per aconseguir el to rosat que tant el caracteritza. Hi ha tres formes de producció:
Quants tipus de vi rosat hi ha?
Encara que a poc a poc, cada cop apareixen més tipus de vi rosat arreu del món, elaborats a partir de tipus de raïms negres molt populars entre els bevedors de negres. L'ull de llebre rosat, per exemple, està creixent en popularitat a la Rioja i en altres zones d'Espanya. Aquest estil de vi rosat té un to rosa pàl·lid i notes herbàcies de pebre verd, síndria, maduixa i notes carnoses que recorden a... pollastre fregit! Molts rosats ull de llebre d'aquesta àrea també es barregen amb altres varietats per afegir notes florals al sabor, com l'Analec de la Romiguera, que conté una petita proporció de Cabernet Sauvignon en la seva barreja.
I, parlant de Cabernet Sauvignon, resulta que aquesta varietat també es fa servir molt per a l'elaboració de vins rosats. S'elaboren exclusivament a través del mètode de sagnat. Aquests vins tenen un color vermell robí intens amb aromes de pebrot verd, salsa de cirera, grosella i pebre picant. L'única gran diferència és que els vins rosats Cabernet generalment han augmentat l'acidesa, ja que no solen ser envellits en roure. Dos bons exemples d’aquesta varietat de rosat són el Clamor de Raimat o el Cristiari del celler Vall de Baldomar.
Com es consumeix?
El vi rosat convé servir-lo entre 7 i 8 graus, encara que si és un escumós la temperatura encara pot baixar 2 o 3 graus més. Si bé se'n consumeix més a l'estiu, cal dir que són vins adequats per a qualsevol època de l'any i que mariden bé amb una gran varietat de plats.
El rosat va passar per una etapa en què va ser l'aneguet lleig dels vins, pensat principalment per a joves i dones pel seu toc afruitat, però amb el temps s'ha anat obrint camí entre els vins més glamurosos dels cellers. Aquest canvi obeeix al salt de qualitat que ha fet en els darrers temps. I és que el vi rosat ha deixat de ser aquell claret que s'obtenia de barrejar raïms blancs i negres i al qual es donava una dolçor innecessària. Avui, el vi rosat pot ser senzill i afruitat, però també pot ser un vi complex que inclou varietats molt interessants, i a vegades envelliment en ampolla, fusta o dipòsit.