Vi Rosat Hi ha 4 productes

Conegueu la nostra selecció de vins rosats

El vi rosat

Segons les dades aportades per alguns historiadors, el vi rosat va ser el primer vi elaborat per la humanitat.

Originalment, en les cultures egípcia, grega i romana, la forma tradicional de premsar el raïm era amb els peus. Es deixava reposar el raïm amb la seva pell i llavors durant un període breu i el producte resultant era adorat per la seva lluentor i color rosat.

Al cap del temps es va descobrir que, si el procés de fermentació es prolongava, s'obtenia un vi diferent, amb més sabor i aroma. A partir de llavors es va adoptar aquest procediment i el rosat va quedar en l'oblit. Així i tot, va ressorgir de nou i molts cellers van començar a elaborar-ho novament a partir del segle XIX.

¿Com es fa el vi rosat?

El tipus de raïm amb el qual s'elabora el vi rosat és el mateix que l'usat per al vi negre, com l'Ull de Llebre o Garnacha. Únicament es tracta de que la maceració sigui mes curta. Per això també se'n diu “vi d'una sola nit” o “vi d'un dia”.

Els mosts llàgrima i mosts primeres són els que adquireixen el to rosat. Pel que respecta al mètode d'elaboració serà el mateix que per a altres tipus de vi.

Hi ha tres formes de producció:

  • El contacte amb les pells. Després de la recollida del raïm, els raïms passen a una màquina on se separen els grans de la part verda. Després són premsats perquè deixin anar el suc i la polpa. A continuació es diposita el most juntament amb les seves pells durant un període que no supera les 16 hores. Passat aquest temps s'inicia la fermentació, ja sense estar en contacte amb les pells i amb una temperatura controlada.
  • El sagnat, consisteix a separar part del suc rosa en una etapa primerenca de la maceració. En minorar la quantitat, el most s'intensifica i es concentra donant lloc al vi negre. Mentre que la part separada queda en fermentació per a produir el vi rosat.
  • Per mescla. No és tan freqüent com els altres mètodes ja que és poc aconsellable per gairebé tots els cellers, menys per la regió de Xampanya. En aquest cas es barreja el vi negre i el blanc.

¿Quants tipus de vi rosat hi ha?

Les persones bevedores de vi negre lentament estan estenent el consum de vi rosat que s’ha fet amb raïm negre de diferents varietats.

L'Ull de Llebre rosat, per exemple, està augmentant el seu consum. És del mes corrent ja que per la seva baixa graduació alcohòlica es converteix en acompanyant ideal per a tota mena de menjar.

De color rosa pàl•lid combina notes fruiteres i carnoses. Posseeix uns matisos peculiars de cada regió segons la seva procedència pel que compta amb un ampli ventall d'aromes i sabors.

El Cabernet Sauvignon també és una varietat molt emprada en l'elaboració de vins rosats pel mètode de sagnat.

Bons exemples en la D.O. Costers del Segre són el Clamor de Raimat o el Cristiari del celler Vall de Baldomar.

Amb aromes a pebrot verd, salsa de cirera, grosella, pebre picant i un color intens vermell robí. No s'envelleixen en roure pel que augmenten la seva acidesa.

A més són molt freqüents les varietats de raïm negre Garnacha, la Syrah o la Pinot Noir.

Comprar vi rosat online

A BO de Shalom som especialistes en la venda de vins online, trobarás un ampli assortit de vins rosats a la nostra botiga.

¿Cóm es consumeix el vi rosat?

El vi rosat es consumeix fresc. 5 graus són perfectes per a l'espumós i 7 o 8 graus per a la resta. Combina amb una gran varietat de plats pel que es beu durant tot l'any. No obstant això a l'estiu és triat per la seva agradable frescor, ja sigui per a aperitiu o com a company de tota mena de gastronomia.

Després d'una etapa en la qual el vi rosat va ser marginat, lenta però imparablement, l'elaboració de rosats a Espanya s'obre camí cap a la qualitat i l'excel•lència. No solament es troba el rosat senzill i fruiter, sinó que avui dia també trobem un vi complex, amb una mescla de varietats que competeix amb els vins més glamurosos dels cellers.

Filtres activats