Xarel·lo Hi ha 6 productes

Vins varietals o cupatges elaborats amb raïm Xarel·lo

Vios de raïm Xarel·lo

La varietat Xarel·lo és un tipus de raïm blanc molt conreada a tots Catalunya. Es tracta d'una varietat tradicional pròpia de el Penedès i de Camp de Tarragona que s'ha emprat principalment per a l'elaboració de caves, encara que recentment s'està apostant pels blancs mo...

Vins varietals o cupatges elaborats amb raïm Xarel·lo

Vios de raïm Xarel·lo

La varietat Xarel·lo és un tipus de raïm blanc molt conreada a tots Catalunya. Es tracta d'una varietat tradicional pròpia de el Penedès i de Camp de Tarragona que s'ha emprat principalment per a l'elaboració de caves, encara que recentment s'està apostant pels blancs monovarietals de gran qualitat que te el seu origena l'antiga Grècia.

El nom de Xarel·lo deriva de la paraula italiana "chiarello", que en el nostre idioma significa "claret". Altres noms utilitzats per nomenar aquesta varietat són pansa blanca; a Alella és coneguda com pansal, premsal blanc o moll, mentre que a Mallorca se l'anomena planta valenciana o planta bona.

On es conrea el Xarel·lo?

Es conrea principalment al Penedès, a Tarragona i a les Illes Balears, des del nivell de la mar fins a 400 m d'altitud.

Aquesta varietat de raïm blanc de fertilitat mitjana, el desborrament tardà la fa menys susceptible a les gelades primaverals, és molt sensible als paràsits com la cendrosa i els àcars. De maduració primerenca, es desenvolupa millor en sòls frescos on la seva textura sigui molt compacta.

És una de les principals varietats blanques de les DO de Costers de Segre, Penedès i Tarragona, encara que es conrea a tot Catalunya així com a Mallorca.

Quin aspecte té el Xarel·lo?

Les baies de Xarel·lo són d'un color groc ambarí i de mida mitjana amb forma esfèrica, sent el raïm també de mida mitjana, molt atapeït i de forma ovoïdal. De gra compacte, rodó, de pell forta i molt dolç. El cep és vigorós i molt productiu, floreix aviat i dóna com a resultat vins amb alts nivells d'acidesa. De característiques notes vegetals perfectes per a l'elaboració d'escumosos.

Quin tipus de vi ofereix?

Aquesta varietat s'utilitza sobretot per a l'elaboració d'escumosos com el cava, convertint les denominacions d'origen que els elaboren en reconeguts cellers, entre les que es troba la d'Alta Alella o totes aquelles que abasten la DO Penedès. Generalment es barreja en un coupage en què participen altres raïms blancs molt famosos i apreciats, com la Parellada o el Macabeu.

Els raïms Xarel·lo donen com a resultat un vi equilibrat i consistent, aromàtic, equilibrat, sedós i saborós. Pot fermentar en bóta, i és molt complicat que doni resultat com a vi jove. Si no madura bé o es força la producció, els vins poden resultar excessivament àcids; en canvi, quan està ben elaborat, produeix vins d'acceptable riquesa alcohòlica, que es distingeixen per les seus aromes frescos i de fruita com a poma, llimona o aranja.

Més


TRANSPORT URGENT

PAGAMENT SEGUR

PROTECCIÓ DE DADES

ATENCIÓ TELEFÒNICA

Visa/Mastercard/PayPal

BO DE SHALOM recorda que no està permesa la venda de begudes alcóholiques a menors de 18 anys. Consumir amb moderació es gaudeix millor

Wine in moderation

Utilitzem Cookies pròpies i de tercers per realitzar els anàlisis de la navegació dels usuaris i d’aquesta manera poder oferir un millor servei. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació acceptar